Powerboat Scheveningen logo
| Volg ons op Twitter | Like ons op Facebook | Bekijk ons Youtube kanaal |
Tornado rib powerboat.Tornado rib boot

Tornado is lange tijd gezien als een van de leidende rib boot merken in Engeland. Vaak wordt deze tweede hands aangeschaft omdat de onverwoestbaar zijn. Het is de betere middenklasser op de zee en daarom een faforiet in de gebruikte markt.


De geschiedenis van Tornado ribs

De allereerste Tornado is gebouwd einde jaren '70 door David Haygreen. Begin jaren '80 groeide de productie snel door de grote aanvraag waardoor Tornado groeide tot een van de grootste van Engeland. Tornado rib boten werden aanvankelijk in Engeland gebouwd totdat het bedrijf werd overgenomen in 2006. Daarna verhuisde de productie naar China. Vandaag de dag zijn Tornado ribs niet nieuw te koop in Europa, maar er is wel een geode martkt voor de tweede hands boot die in Engeland is gefabriceerd. Dit getuigt van een sterke en betrouwbare kwaliteit. Een gebruikte Tornado behoud zijn waarde. Een gebruikte Tornado rib heeft geen garantie meer. Degene die in Engeland zijn gebouwd hadden een garantie van 3 jaar, maar sinds de productie naar China is verhuisd, is er geen Tornado rib meer gebouwd in Engeland.


Tornado ribs in het water

Van origine zijn Tornado ribs ontworpen voor commercieel en militair gebruik. Tornado ribs staan erom bekend sterk en duurzaam te zijn met erg goede eigenschappen in ruw water en ze kunnen ook erg goed een lange tocht aan. Het resultaat hiervan is dat ze erg in trek zijn bij de kustwacht, reddingsbedrijven en bijvoorbeeld duik clubs. De kleine modellen van de Tornado rib boot worden ook vaak aangeschaft als pleziervaartuig omdat ze makkelijk te vervoeren zijn en simpel in de garage passen. Ze zijn ook erg geschikt voor watersport gebruik.


Het ontwerp van Tornado ribs

De verhoogde V-hull van Tornado rib boten zorgt voor een onderscheidend model. Het zorgt ook ervoor dat de boot goed te hanteren is in ruw water en dat de boot hoog op het water blijft. Een ander opvallend onderdeel van Tornado rib boten is de tubes van PU (polyurethaan). Deze techniek die gebruikt werd in Engeland zorgt voor lage onderhoudskosten voor de eigenaar.


De Tornado modellen

Er zijn van einde jaren '70 tot 2006 tussen de 30 en 40 modellen gemaakt in Engeland tussen de 4,5 en 10 meter. Alle modellen zijn robuust en presteren erg goed op het water. Zeker op ruw water. Er zijn op de gebruikte markt erg veel Tornado Rib boten die dezelfde benaming hebben, maar toch een heel ander ontwerp. Er is als voorbeeld een modelnummer waarvan er drie verschillende modellen zijn.


De Tornado motoren

Bijna alle modellen worden uitgevoerd, uitgezonderd een paar modellen boven de 7 meter. Deze zijn uitgevoerd met inboard motoren. Tornado ribs worden meestal uitgevoerd met Yamaha of Mercury motoren. Door de keuze van deze hoge kwaliteit motoren kan men zien dat de boten alleen het beste met zich meebrengen. De Tornado rib boot kan motoren tot 350Pk hanteren.